Abu Nidal

Ipak samo vrhunski plaćenik.

Abu Nidal, čije ime znači "Otac borbe" rođen je kao Sabri Khalil al-Banna i bio je utemeljitelj Revolucionarnog vijeća palestinske organizacije Fatah. Bila je to odmetnička organizacija znana i kao ANO – Abu Nidalova Organizacija. Na vrhuncu moći sedamdesetih i osamdesetih godina Abu Nidal je smatran najokrutnijim od svih palestinskih vođa. U rijetkome intervjuu, danome njemačkom listu "Der Spiegel", rekao je: "Ja sam zao duh koji se kreće samo noću stvarajući noćne more". I upravo je to i činio.

Vjeruje se da je Abu Nidal kao nezavisni organizator ubojstava naručio napade u 20 zemalja, ubivši više od 300 ljudi i pritom ranivši više od 650. Operacije njegove grupe uključivale su napade zračne luke u Rimu i Beču 27. prosinca 1985., kada su naoružani napadači otvorili vatru na putnike u istovremenim pucnjavama na šalterima karata izraelske zrakoplovne tvrtke El Al, ubivši 20 ljudi. Patrick Seale, biograf Abu Nidala, napisao je o tim napadima koje su njihove "kolateralne žrtve" objasnile kao tipične operacije Abu Nidal-a.

Abu Nidal je umro nakon pucnjave u stanu u Bagdadu u kolovozu 2002. Palestinski izvori vjeruju da je ubijen po nalogu Saddama Husseina, dok su irački dužnosnici ustrajali kako je počinio samoubojstvo tijekom ispitivanja. "Bio je to domoljub koji se pretvorio u psihopatu", napisao je David Hirst u Guardianu na vijest o njegovoj smrti. "On je služio samo sebi, svojim iskrivljenim političkim stavovima koji su ga gurnuli u grozan zločin. On je bio ipak samo vrhunski plaćenik."

Prijedlog za slušanje

Izbori u Starom vijeku
Izbori u Starom vijeku Kako su se održavali izbori u antičko doba?  ... 733 views
Povijest nafte od 1973. do 1979.
Povijest nafte od 1973. do 1979. Naftna kriza označava poremećaje do kojih dolazi u razdoblju značajnog povećanja cijene sirove nafte. To povećanje ima vrlo velike posljedice na cjelokupnu ekonomiju. U užem smislu riječi, razdobljem naftne krize označ... 903 views
Grčka kolonizacija
Grčka kolonizacija Grčka kolonizacija označava proces organiziranog osnivanja kolonija, odnosno novih gradova, koje su pokretali polisi iz kopnene Grčke u razdoblju od 8. do 6. vijeka pne. širom Mediterana i crnomorskog priobalja. &nb... 965 views