Revolucija karanfila

Revolucija karanfila je naziv za gotovo nenasilni, ljevičarski, vojskom predvođeni državni udar, koji se odigrao 25. travnja 1974. godine u Portugalu. Naime od 1933., Portugalom je vladao desničarski režim kojem je na čelu bio autoritarni Antonio de Oliveira Salazar. On je provodio represivnu politiku prema političkim neistomišljenicima,a tajna policija PIDE također je brutalno gušila pokušaje promjena.

No, kada je režim postao preokrutan i nasilan, tijekom 1970-ih, stvorena je organizacija MFA (Pokret oružanih snaga), koji se protivio vlasti "premijera" Marcela Caetana, te zahtijevao da na vlast dođe general Antonio Spinola, pristaša promjena. Stvoren je plan akcije. Znak za preuzimanje vlasti bile su dvije pjesme. Jedna je bila ona koju je pjevao predstavnik Portugala na Eurosongu, a druga "Grandiola, Vila Morena" koju je stvorio Zeca Afonso, napredni folk pjevač, tada zabranjen na radiju.

25. travnja 1974., točno u 12 sati i petnaest minuta, počela je pobuna. Ustanici su pustili Zecovu pjesmu na radiju, što je bio signal za preuzimanje vlasti.

Revolucija karanfila

Sugovornik: Želimir Brala

65.4 MB

Skini